Uitstapjes en bezienswaardigheden

Uitstappen naar de Tiroolse cultuur, kristalwerelden en panoramische uitzichten
In de Tiroler Zugspitz Arena is meestal de weg de bestemming: Of de wissel nu in de richting van kunst en cultuur staat of naar de natuur, je kunt eenvoudigweg niet voorbijgaan aan de schoonheid van de Zugspitz Arena. Breng verrekijker, fototoestel en veel tijd mee!

Op naar de top van de Zugspitze

De top van de Zugspitze is gemakkelijk te bereiken via de Zugspitzbaan. Hiermee kun je in 10 minuten de top bereikt hebben. Deze kabelbaan is dagelijks geopend van 08:40 tot 16:40 uur. Er zijn verschillende tickets te koop voor een ritje met de kabelbaan, er zijn zelfs tickets met toegang tot het sneeuwterras. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor diverse wandel en klimroute. Die zijn erg populair bij de bezoekers. De bekendste klimroute is de Jubileum Richel. Deze loopt in de oostelijke richting van de Zugspitze naar de Hochblassen berg en kruist alle drie de punten van de Höllentalspitzen in het Wettersteingebergte. De makkelijkste en ook de langste klimroute is die door de Reintal vallei, waar de Zugspitze zich middenin bevindt. Als je de route helemaal aflegt beklim je een hoogte van liefst 2.232 meter, waar een gemiddelde bergbeklimmer tussen de acht en tien uur over doet. Een mooie uitdaging dus.

Alpenrit over de Hahntennjoch: 94 km

Daar gaan we in de Tiroler Zugspitz Arena over de Fernpass, de Hahntennjoch (1.894 m) en voorbij de oeroude hoeven van Hahntennjoch Pfafflar tot in het Lechtal. Vanwege de vele adembenemend mooie uitzichtspunten is het aanbevolen een breedhoekobjectief en reservefilm of -chip mee te brengen en veel pauzes te nemen om te verwonderen en om berglucht te tanken. De tocht gaat door het Lechtal, Namlostal en Rotlechtal.

Ruïne Ehrenberg: 10 km rond

Ga in de Ehrenberger Kluis bij Reutte op een tijdreis van 700 jaar! De weg breng je naar de diepste middeleeuwen, met alles wat daarbij hoort: stevige muren, hoge torens, duistere legenden en veel verhalen. Sinds Schloss Ehrenberg bestaat, werd eraan gebouwd, zodat er vandaag sporen te vinden zijn uit ongeveer een half milennium. Verdedigingsburcht, douanegebouw en dalbeheer, het slot en de daaronder liggende kluizen hebben veel te vertellen. Zoals over het "Fort Claudia", dat tussen 1439 en 1445 onder de Tiroolse aartshertogin Claudia werd gebouwd en vandaag werkt als een bolwerk van de emancipatie. Nieuw is het museum "Dem Ritter auf der Spur (De ridder op het spoor)" - een museum dat zowel voor gezinnen als voor geschiedenisliefhebbers de moeite van een bezoek waard is.

Beierse koningssloten: 40 tot 163 km (afhankelijk van de route)

Een dag lang in koninklijke voetsporen wandelen? In ieder geval is hiervoor een korte "uitstap" over de grens naar Beieren nodig. Voorbij Füssen opent als eerste prachtige gebouw het Schloss Neuschwanstein zijn (deur)vleugels. Hierna gaat het verder naar Hohenschwangau, Steingaden en naar Wieskirche in prototypisch rococo. 
Het passiespeelhuis in Oberammergau herinnert evenveel aan het hemelse regentschap als het klooster Ettal. Wereldser wordt het in Schloss Linderhof. Via Garmisch gaat de tocht terug naar de Tiroler Zugspitz Arena.

Ettal: 70 km

Deze (wallen)tocht in Beieren begint vol panorama's in de Tiroler Zugspitz Arena. Via Garmisch en Oberammergau bereikt u Ettal, waar een schilderachtige, in 1330 door koning Ludwig von Bayern gestichte Benediktijnerabdij evenveel verwondering opwekt als het tweeluik en het barokke orgel van de kerk.

Oberammergau: 80 km

Sacraal gaat het nog verder: Vanuit Garmisch is het slechts een kattensprong naar Oberammergau, waar sinds 1634 elke tien jaar de beroemde passiespelen worden gehouden. Alleen al de houtsnijderijen van het Passiespeltheater lonen de moeite van een uitstap. Je zou wat langer moeten stilstaan bij de beschilderde huizen en de in Beierse rococo gebouwde parochiekerk. Wie van exotisch houdt, brengt het reptielenhuis een bezoekje.

Mittenwald: 80 km

Een tocht, die niet alleen de moeite loont voor kunst- en cultuurliefhebbers, maar ook voor panoramakijklustigen. Mittenwald is de heimat van de Duitse vioolbouw, die hier sinds 1683 zijn wortels heeft. De schilderachtige markt met het vioolbouwmuseum en een interessante kerk moeten te voet worden verkend.

Garmisch-Partenkirchen: 50 km

Decors voor wereldkampioenschappen wachten je in Garmisch-Partenkirchen. Hier vieren Tiroolse, Beierse en andere skibollebozen regelmatig hun wereldcup-overwinning, hier vliegen de nationale adelaars naar telkens nieuwe schansrecords (Vierschansentornooi!). Een wandeling door het centrum van deze levendige sport-metropool loont de moeite: Hier staan bijzonder veel huizen met traditionele, voor de Alpenomgeving typische Lüftl-schilderijen. Bovendien: goede inkoopmogelijkheden.

Partnachklamm bij Garmisch: Verdacht door records! 700 m lange, donderende watervallen, bruisend water, een ruisend natuurschouwspel. Toegang tot skistadion Partenkirchen, van daaruit half uur te voet of met de paardenkoets. 
Höllentalklamm bij Garmisch: Geweldig water in superromantische kloof. De Höllentalklamm (grottendalravijn) doet haar naam meer dan recht.

Alpenbloementuin Reutte: 60 km

Op slechts zes wandelminuten van het bergstation van de Reuttener Bergbaan vandaan ligt er een paradijselijke tuin. In een gebied van meer dan 1,5 ha op een hoogte van 1.700 m vindt u 480 plantensoorten, waaronder 48 types heel zeldzame Alpenbloemen. De Alpenbloementuin is een absolute must voor natuurvrienden, hobbytuiniers en kruidenkenners.

Innsbruck: 140 km

Dit bezoek is verplicht voor elke vakantieganger in de Zugspitz Arena! De hoofdstad van Tirol (120.000 inwoners) hoort bij de mooiste steden in het Alpengebied. De ligging is uitzonderlijk mooi: ingesloten door prachtige bergen zoals Nordkette, Patscherkofel, Serles en Axamer Lizum. Cultureel erfgoed omzoomt de weg door de middeleeuwse binnenstad: de Maria-Theresiastraat, het Goldene Dachl, Hofburg en Hofkirche met zijn beroemde renaissancebeelden. Op de Berg Isel imponeert de waaghalzerige schansconstructie van de sterarchitect Zaha Hadid, in het rondschilderij met het 360-graden-zicht op het hart van Tirol. Een bezoek aan de Alpenzoo, in het Schloss Ambras met zijn "Kunst- en wonderkamer", en eveneens een toch over de nabije Europabrug (190 m hoog!) op weg naar de Brenner moet ook op het programma staan, net zoals een culinair-culturele wandeling door de metropool van Tirol.

Houtsnijschool Elbigenalp (Lechtal): 110 km

De eigenaars van de enige houtsnijschool van Oostenrijk kunnen zich absoluut geen uitschuivers veroorloven. Hier ontstaan de mooiste kerstkribben, die naar gelovigen in de hele wereld vertrekken. Er is een mogelijkheid om de houtsnijateliers te bezichtigen en de kunstenaars bij het werk te observeren.

Schwazer zilvermijn: 200 km

Ook ondergronds kan het er zeer levendig aan toegaan. Hiervan geraakt u overtuigd in de Schwazer zilvermijn, waar al 500 jaar geleden meer dan 11.000 schildknapen zilver en koper schraapten. De ijver van de bergmensen zorgde ervoor dat het mooie stadje in de 15de en 16de eeuw de tweede grootste stad van Oostenrijk werd en Tirol een van de rijkste landen van Europa. Schwaz werd de grootste zilvermijnmetropool van de toenmalige wereld.

Boerderij museum Kramsach: 220 km

Voor architecten, fotografen en folkloristen in elk geval aanbevelenswaard is het boerderijmuseum van Kramsach. Hier wordt bauwkunst uit voorbije eeuwen naargelang talrijke originele boerderijen uit noord,- zuid- en oosttirol weergegeven.

München: 240 km

Als het gaat over uitstappen, kennen de Tirolers geen patriottisme: Wie de Zugspitz Arena bezoekt, moet in ieder geval ook de rit naar München maken. De Beierse metropool is een van de belangrijkste culturele centra van het Alpengebied: Het Duitse museum, de oude Pinakothek zijn verplicht. Een filmluchtje kun je in de Bavaria Filmstudios scheppen. Bier en witte worst is in het Hofbräuhaus en op de "Wiesn" op het juiste moment (september) verkrijgbaar. Je kunt ontspannen in de Engelse tuin. Andere tips: Zoo Hellabrunn, Olympiapark, Schloss Nymphenburg en Schloss Schleißheim.

Swarovski kristalwerelden (Wattens): 180 km

De kristalwerelden van de familie Swarovski vormen een wereld op zich. Ontstaan als dank voor de medewerkers, vrienden, klanten en een trouwe internationale verzamelaarsgemeenschap heeft de onderneming een fascinerend totaalkunstwerk geschapen. Het verbindt kunst, economie en animatie op een indrukwekkende manier. Deze enscenering werd gerealiseerd door niemand minder dan André Heller. Oogverblindend en veel optische effecten.

Ötzidorf en Suibenfall (Ötzetal): 120 km

Het leven van Ötzi, de archeologische superster van Tirol uit het eeuwige ijs, is geen geheim meer. In het Ötzidorf van de steentijd krijg je een goed inzicht in het leven van de oertiroler. Daarna wordt nog een ommetje in de natuur aanbevolen, waarop de Stuibenfall bij Umhausen ligt, Tirools hoogste waterval (150m).

Rattenberg: 220 km

De middeleeuwse stad aan de Inn was ooit een metropool van glas van wereldklasse. Een bezoek aan het kasteel Arena Burgruine Rattenberg waar de Kisslinger Crystal Glass glaskunst ligt, is zeer aan te raden. Het is dan ook een unieke kans om de glasblazers, slijpmachines, graveurs en glas schilders in hun creatieve werk te mogen bekijken! Rattenberg is tevens het kleinste stadje van Oostenrijk.