Zomer panorama

Je raakt niet
uitgekeken

Bezienswaardigheden

De Tiroler Zugspitz Arena is rijk aan bezienswaardigheden en biedt tal van mogelijkheden voor culturele en historische uitstapjes. Geniet van de mooiste kastelen en burchten, ontdek schilderachtige dorpjes en maak kennis met het rijke verleden door bijvoorbeeld een bezoek aan een boerderij-museum. Kaart bezienswaardigheden

zugspitze

Op naar de top van de Zugspitze

De top van de Zugspitze is gemakkelijk te bereiken via de Zugspitzbaan. Hiermee kun je in 10 minuten de top bereikt hebben. Deze kabelbaan is dagelijks geopend van 08:40 tot 16:40 uur. Er zijn verschillende tickets te koop voor een ritje met de kabelbaan, er zijn zelfs tickets met toegang tot het sneeuwterras. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor diverse wandel en klimroute. Die zijn erg populair bij de bezoekers. De bekendste klimroute is de Jubileum Richel. Deze loopt in de oostelijke richting van de Zugspitze naar de Hochblassen berg en kruist alle drie de punten van de Höllentalspitzen in het Wettersteingebergte. De makkelijkste en ook de langste klimroute is die door de Reintal vallei, waar de Zugspitze zich middenin bevindt. Als je de route helemaal aflegt beklim je een hoogte van liefst 2.232 meter, waar een gemiddelde bergbeklimmer tussen de acht en tien uur over doet. Een mooie uitdaging dus.

Lees meer

Hahntennjoch

Alpenrit over de Hahntennjoch

Daar gaan we in de Tiroler Zugspitz Arena over de Fernpass, de Hahntennjoch (1.894 m) en voorbij de oeroude hoeven van Hahntennjoch Pfafflar tot in het Lechtal. Vanwege de vele adembenemende uitzichtpunten zal je regelmatig je auto aan de kant zetten voor een mooie foto of om de frisse berglucht tot je te nemen. De tocht gaat door het Lechtal, Namlostal en Rotlechtal.

Bekijk kaart

ehrenberg

Ruïne Ehrenberg

Ga in de Ehrenberger Kluis bij Reutte op een tijdreis van 700 jaar! De weg brengt je naar de diepste middeleeuwen, met alles wat daarbij hoort: stevige muren, hoge torens, duistere legenden en veel verhalen. Sinds Schloss Ehrenberg bestaat, werd eraan gebouwd, zodat er vandaag sporen te vinden zijn uit ongeveer een half millennium. Verdedigingsburcht, douanegebouw , het slot en de daaronder liggende kluizen hebben veel te vertellen. Zoals over het "Fort Claudia", dat tussen 1439 en 1445 onder de Tiroolse aartshertogin Claudia werd gebouwd en vandaag werkt als een bolwerk van de emancipatie. Nieuw is het museum "Dem Ritter auf der Spur (De ridder op het spoor)" - een museum dat zowel voor gezinnen als voor geschiedenisliefhebbers de moeite van een bezoek waard is.

www.ehrenberg.at

Schwanstein

Schloss Neuschwanstein

Een dag lang in koninklijke voetsporen wandelen? In ieder geval is hiervoor een korte "uitstap" over de grens naar Beieren nodig. Voorbij Füssen opent als eerste prachtige gebouw het Schloss Neuschwanstein zijn (deur)vleugels. Hierna gaat het verder naar Hohenschwangau, Steingaden en naar Wieskirche in prototypisch rococo. Het passie speelhuis in Oberammergau herinnert evenveel aan het hemelse regentschap als het klooster Ettal. Wereldser wordt het in Schloss Linderhof. Via Garmisch gaat de tocht terug naar de Tiroler Zugspitz Arena.

www.neuschwanstein.de

ettal

Ettal

Deze (wallen)tocht in Beieren begint vol panorama's in de Tiroler Zugspitz Arena. Via Garmisch en Oberammergau bereikt u Ettal, waar een schilderachtige, in 1330 door koning Ludwig von Bayern gestichte Benedictijnenabdij evenveel verwondering opwekt als het tweeluik en het barokke orgel van de kerk.

Lees meer

Oberammergau

Oberammergau

Sacraal gaat het nog verder: Vanuit Garmisch is het slechts een kattensprong naar Oberammergau, waar sinds 1634 elke tien jaar de beroemde passiespelen worden gehouden. Alleen al de houtsnijderijen van het Passiespel theater lonen de moeite van een uitstap. Je zou wat langer moeten stilstaan bij de beschilderde huizen en de in Beierse rococo gebouwde parochiekerk. Wie van exotisch houdt, brengt het reptielenhuis een bezoekje.

Lees meer

Mittenwald

Mittenwald

Een tocht, die niet alleen de moeite loont voor kunst- en cultuurliefhebbers, maar ook voor liefhebbers van panorama's. Mittenwald is de heimat van de Duitse vioolbouw, die hier sinds 1683 zijn wortels heeft. De schilderachtige markt met het vioolbouwmuseum en een interessante kerk moeten te voet worden verkend.

Lees meer

Garmisch-Partenkirchen

Garmisch-Partenkirchen

Decors voor wereldkampioenschappen wachten je in Garmisch-Partenkirchen. Hier vieren Tiroler, Beierse en andere skibollebozen regelmatig hun wereldcup-overwinning, hier vliegen de nationale adelaars naar telkens nieuwe schansrecords (Vierschansentoernooi!). Een wandeling door het centrum van deze levendige sport-metropool loont de moeite: Hier staan bijzonder veel huizen met traditionele, voor de Alpenregio typische Lüftl-schilderijen. Bovendien: goede inkoopmogelijkheden.

Partnachklamm bij Garmisch: Verdacht door records! 700 m lange, donderende watervallen, bruisend water, een ruisend natuurschouwspel. Toegang tot skistadion Partenkirchen, van daaruit half uur te voet of met de paardenkoets. Höllentalklamm bij Garmisch: Geweldig water in de romantische kloof. De Höllentalklamm (grottendal ravijn) doet haar naam meer dan recht.

www.gapa.de

Alpenbloementuin

Alpenbloementuin Reutte

Boven de Hahnenkammbahn Höfen ligt de natuurlijke alpenbloementuin van de Reutte bergreddingsdienst. Vanaf het bergstation is de alpentuin al in een paar minuten te bereiken. Degenen die het sportiever vinden, kunnen te voet vanuit de vallei beginnen en na een wandeling van ongeveer twee uur hun bestemming bereiken. Het ongeveer twee hectare grote gebied van de alpentuin ligt op een hoogte tussen 1.770 en 1.850 meter en omvat de bovenste boomgrens, weiland en alpenweide. De eerste bloemen verschijnen al na de sneeuw is gesmolten. Gevarieerde planten zijn te zien op verschillende bodems zoals kalksteen, humus, klei of mergel tijdens de belangrijkste bloeiperiode tussen eind juni en eind augustus. September heeft de laatste late bloeiers klaar. Er zijn in totaal ongeveer 550 verschillende plantensoorten te bewonderen, waaronder een grote verscheidenheid aan gentiaan soorten of de extreem giftige blauwe monnikskap. Een pad van 800 meter lang leidt door het Alpenhoofd.

Bekijk kaart

 

Innsbruck

Innsbruck

Dit bezoek is verplicht voor elke vakantieganger in de Zugspitz Arena! De hoofdstad van Tirol (120.000 inwoners) hoort bij de mooiste steden in het Alpengebied. De ligging is uitzonderlijk mooi: ingesloten door prachtige bergen zoals Nordkette, Patscherkofel, Serles en Axamer Lizum. Cultureel erfgoed omzoomt de weg door de middeleeuwse binnenstad: de Maria-Theresiastraat, het Goldene Dachl, Hofburg en Hofkirche met zijn beroemde renaissancebeelden. Op de Berg Isel imponeert de schansconstructie van de sterarchitect Zaha Hadid, in het panoramaschilderij met het 360-graden-zicht op het hart van Tirol. Een bezoek aan de Alpenzoo, in het Schloss Ambras met zijn "Kunst- en wonderkamer", en eveneens een toch over de nabije Europabrug (190 m hoog!) op weg naar de Brenner moet ook op het programma staan, net zoals een culinair-culturele wandeling door de metropool van Tirol.

www.innsbruck.at

München

München

Als het gaat over uitstappen, kennen de Tirolers geen patriottisme: Wie de Zugspitz Arena bezoekt, moet in ieder geval ook de rit naar München maken. De Beierse metropool is een van de belangrijkste culturele centra van het Alpengebied: Het Duitse museum, de oude Pinakothek zijn verplicht. Een filmluchtje kun je in de Bavaria Film studios scheppen. Bier en witte worst is in het Hofbräuhaus en op de "Wiesn" op het juiste moment (september) verkrijgbaar. Je kunt ontspannen in de Engelse tuin. Andere tips: Zoo Hellabrunn, Olympiapark, Schloss Nymphenburg en Schloss Schleißheim.

www.muenchen.de

Stuibenfall

Ötzidorf en Suibenfall (Ötzetal)

Het leven van Ötzi, de archeologische superster van Tirol uit het eeuwige ijs, is geen geheim meer. In het Ötzidorf van de steentijd krijg je een goed inzicht in het leven van de oertiroler. Daarna wordt nog een ommetje in de natuur aanbevolen, waarop de Stuibenfall in Umhausen ligt, Tirools hoogste waterval (150m).

www.umhausen.com

Schwarovski kristal

Swarovski kristalwerelden (Wattens)

De kristalwerelden van de familie Swarovski vormen een wereld op zich. Ontstaan als dank voor de medewerkers, vrienden, klanten en een trouwe internationale verzamelaars gemeenschap heeft de onderneming een fascinerend totaalkunstwerk geschapen. Het verbindt kunst, economie en animatie op een indrukwekkende manier. Deze enscenering werd gerealiseerd door niemand minder dan André Heller. Oogverblindend en veel optische effecten.

Lees meer

Rattenberg

Rattenberg

De middeleeuwse stad aan de Inn was ooit een metropool van glas van wereldklasse. Een bezoek aan het kasteel Arena Burgruine Rattenberg waar de Kisslinger Crystal Glass glaskunst ligt, is zeer aan te raden. Het is dan ook een unieke kans om de glasblazers, slijpmachines, graveurs en glas schilders in hun creatieve werk te mogen bekijken! Rattenberg is tevens het kleinste stadje van Oostenrijk.

Bekijk kaart